Ιστορικό του Ομίλου

Το βιβλίο  της ιστορίας του Αθλητικού Ναυτικού Ομίλου Γλυφάδας αρχίζει να γράφεται λίγο πριν το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου, το 1946 από μια χούφτα ανθρώπων που είχαν όμως μέσα τους την φλόγα της δημιουργίας και την αγάπη για τον αθλητισμό, όπως αυτή εκφράζεται από το ολυμπιακό πνεύμα και το ευ αγωνίζεσθαι.

Είκοσι όλοι κι όλοι ήταν οι άνθρωποι που έβαλαν τις πρώτες αθλητικές βάσεις στη Γλυφάδα το Φεβρουάριο του 1946 υπογράφοντας το ιδρυτικό  καταστατικό του Α.Ο.Γ όπως ήταν η αρχική ονομασία του και ως ελάχιστο φόρο τιμής μνημονεύουμε τα ονόματά τους.

Πραβατζής Χρ., Σωτηρακόπουλος Ελευθ., Κονταράτος Αχιλ., Λιούγκας Ματθαίος, Μαγούλας Παύλος, Κασσιμάτης Σεβαστιανός, Παπαγεωργίου Αδάμ, Μαντόπουλος Μιχ., Πασχάλης Πέτρος, Κορωναίος Κων., Γαβριηλίδης Δημ., Κίτσος Στυλ., Σωτηριάδης Γερ., Παπαδόπουλος Ευάγ., Χριστοδούλου Χρ., Μωραίτης Χαρ., Λογγίδης Σπ., Σακιώτης Νικ., Καλαντζής Σωτ., Μπάλλας Βλαδ.

 

Πρώτος Πρόεδρος του Α.Ο.Γ. ήταν ο Σεβαστιανός Κασσιμάτης και στην συνέχεια ο αείμνηστος Ματθαίος Λιούγκας από τον οποίο έχουν πάρει το όνομά τους οι σπουδαίο διασυλλογικοί αγώνες κολύμβησης που διοργανώνει κάθε χρόνο στις εγκαταστάσεις του με μεγάλη συμμετοχή ο Όμιλος .

Ο Α.Ο.Γ. πρωτοστεγάστηκε στην παραλία της Γλυφάδας και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στην κολύμβηση, στον στίβο και μετέπειτα στην υδατοσφαίριση. Δέκα χρόνια μετά ,τον Νοέμβριο του 1956, ιδρύεται ο Ν.Α.Ο.Γ. με πρόεδρο και επί σειρά ετών δήμαρχο Γλυφάδας τον Άγγελο Μεταξά. Ο Άγγελος Μεταξάς με την διορατικότητα που τον διέκρινε κινήθηκε δραστήρια και δημιούργησε πρωτοποριακές για την εποχή αθλητικές εγκαταστάσεις  που περιελάμβαναν γραφεία, αποδυτήρια, εντευκτήριο όπως και  λιμενίσκο ( ο οποίος αργότερα παραχωρήθηκε κατά χρήση στον Α.Ν.Ο.Γ).

Ακούραστοι συμπαραστάτες του δημάρχου και προέδρου του ΝΑΟΓ Άγγελου Μεταξά ήταν εκείνη την εποχή οι Σ.Σουλτάνης (Γεν.γραμματέας) και Αντώνιος Αρεάλης, Π.Πασχάλης, Δ. Παρουσιάδη, Ι.Απλακίδη ως μέλη.

Το 1967 αποτελεί χρονιά σταθμό για τον αθλητισμό της Γλυφάδας αφού με μια ιστορική απόφαση συγχωνεύονται τα δύο σωματεία Α.Ο.Γ. και Ν.Α.Ο.Γ. και δημιουργούν τον Α.Ν.Ο.Γ. Τα μέλη των δύο συλλόγων βάζουν την ιδρυτική τους υπογραφή στον  ενιαίο σύλλογο ενώ τα περιουσιακά στοιχεία και οι εγκαταστάσεις τους περιέρχονται στο νέο “Παιδί της Γλυφάδας” που έμελλε να φτάσει με τις ομάδες  υδατοσφαίρισης στην κορυφή της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια .

Ιδανική μαγιά για το νέο μεγάλο αθλητικό ξεκίνημα οι αθλητές των δύο συλλόγων που εντάσσονται στον νέο και πολλά υποσχόμενο Α.Ν.Ο.Γ.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Α.Ν.Ο.Γ. αποτελούσαν οι : Μ. Λιούγκας πρόεδρος, Κ. Ναυρίδης Α’ αντιπρόεδρος, Σ.Δεσπόζιτος Β’ αντιπρόεδρος, Κ.Σβολόπουλος γεν. γραμματέας, Σ.Ροδίτης ταμίας, Χ.Ράπτης γεν. έφορος, και Σ.Λαζαράκη, Χρ. Ζέρβας, Ν.Λινός μέλη.

Έτσι γεννήθηκε ο Α.Ν.Ο.Γ. που περνώντας από τεράστιες δυσκολίες και απογοητεύσεις αλλά συγχρόνως χαρές και υπερηφάνεια για τις μεγάλες επιτυχίες, έφτασε στην σημερινή του μορφή.

Στη διαδρομή αυτών των ετών, από την ίδρυση του Α.Ο.Γ. το 1946 του Ν.Α.Ο.Γ. το 1956, έως τον Α.Ν.Ο.Γ. του 2014 διοίκησαν τον Όμιλο οι παρακάτω πρόεδροι: Σεβαστιανός Κασσιμάτης, Ματθαίος Λιούγκας, Άγγελος Μεταξάς, Γεώργιος Χούπης, Στυλιανός Κολοβός, ,Αντώνης Δημητρόπουλος, Αναστάσιος Τζαβέλλας και ο σημερινός Πρόεδρος κ. Κώστας Μιτζάλης.

Σήμερα ο Α.Ν.Ο.Γ. συγκαταλέγεται στα σωματεία με τις αρτιότερες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις , με δική του πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων κι ένα μικρότερο κλειστό κολυμβητήριο-προπονητήριο. Σύλλογοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρά τις τεράστιες δυσκολίες που περνά ο ελληνικός αθλητισμός χτυπημένος από την οικονομική κρίση ο ΑΝΟΓ συνεχίζει να παραμένει κυματοθραύστης των κοινωνικών προβλημάτων της νέας γενιάς,να εκκολάπτει νέους αθλητές αλλά κυρίως να διδάσκει αθλητική παιδεία έχοντας στις τάξεις του επιστήμονες καθηγητές φυσικής αγωγής και εμπειρότατους προπονητές.

Περισσότερα από δυο χιλιάδες περνάνε όλο το χρόνο την πόρτα του Α.Ν.Ο.Γ επιλέγοντας να ακολουθήσουν ένα από τα τέσσερα ολυμπιακά αθλήματα που καλλιεργεί στις μέρες μας ο Όμιλος και να αθληθούν κάτω από άψογες συνθήκες στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, με απόλυτη ασφάλεια και μεγάλο σεβασμό από την διοίκηση του Ομίλου.