Ο Χρήστος Χιονάς, είναι ένας ακούραστος εργάτης του ΑΝΟΓ στην ιστιοπλοΐα και μας μίλησε για το άθλημα που υπηρετεί, για τους αθλητές του, για τις μεγάλες επιτυχίες του ως αθλητής και ως προπονητής, αλλά κυρίως μας κάνει γνωστό το άθλημα μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε. Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτά που μας είπε:

 • Είμαι απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην Ιστιοπλοΐα
 • Σαν αθλητής είχα κάμποσες σημαντικές επιτυχίες με κυριότερη την 3η θέση στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα Νέων στα ΦΙΝ
 • Στον ΑΝΟΓ είμαι 5 χρόνια. Ουσιαστικά εκείνη την εποχή αλλάξαμε τελείως το σύστημα στον όμιλο. Δώσαμε πολύ μεγαλύτερη βάση στις σχολές.
 • Ως προπονητής, έχω αρκετές επιτυχίες. Οι αθλητές μου έχουν συμμετάσχει επανειλλημένα σε μεγάλους αγώνες με πολύ καλά αποτελέσματα (Ολυμπιακούς, Παγκόσμια, Ευρωπαικά).
 • Στον ΑΝΟΓ δουλεύουμε συστηματικά. Είμαστε μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα, ειδικά στην κατηγορία Optimist. Η συγκεκριμένη κατηγορία, ουσιαστικά αποτελεί την κατηγορία της ανάπτυξης. Τα Optimist είναι για παιδιά από 6-15 ετών. Πρόκειται δηλαδή για το πρώτο σκάφος, όπου τα παιδιά μαθαίνουν το άθλημα.
 • Αυτή την στιγμή, ο ΑΝΟΓ συμμετέχει στα περιφερειακά πρωταθλήματα με 18 optimist και 1 Laser 4.7
 • Συνολικά στους αγώνες σε όλη την Ελλάδα (περιφερειακοί) συμμετέχουν 800 παιδιά. Από αυτά, τα 130 προκρίνονται, και από εκεί 9 αγόρια και 3 κορίτσια πηγαίνουν στην εθνική ομάδα.
 • Στόχος φυσικά κάθε αθλητή, είναι η εθνική ομάδα. Και αυτό προσπαθούμε κι εμείς εδώ στον ΑΝΟΓ.
 • Το επίπεδο της ιστιοπλοΐας όπως είναι γνωστό, είναι πολύ υψηλό. Τα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι προγραμματισμένα για τον Ιούνιο. Υπάρχει το πρωτάθλημα που είναι έως 15 ετών και το κύπελλο για παιδιά έως 11 ετών. Και φυσικά υπάρχει και το πρωτάθλημα στα Laser 4.7
 • Στο Τόκιο οι πιθανότητες κατάκτησης μεταλλίου είναι πολλές για την ιστιοπλοΐα. Οι Μάντης-Καγιαλής που ήταν χάλκινοι στο Ρίο, είναι από τα φαβορί στα 470. Οι Μπόζη-Κλωναρίδου στα 470, όπως και ο Μιτάκης στα ΦΙΝ και ο Κοκαλάνης στο RSX (Surf) είναι πολύ καλοί αθλητές κι έχουν μεγάλες πιθανότητες διάκρισης.
 • Επανερχόμενος στον ΑΝΟΓ θα ήθελα να πω ότι πέρυσι στα κορίτσια πήραμε την 3η και την 4η θέση και στα αγόρια την 6η. Οι συμμετοχές σε κάθε κατηγορία ήταν γύρω στα 250 σκάφη. Στα 11χρονα, πήραμε την 2η, την 5η και την 8η θέση.
 • Λίγα λόγια για τους αγώνες: Καταρχάς να πω ότι διαρκούν 4 ημέρες. Κάθε ημέρα γίνονται 3 ιστιοδρομίες. Ολα βέβαια εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Οι ιστιοδρομίες δεν διεξάγονται σε πλήρη άπνοια και σε θυελλώδη καιρό. Από τις συνολικά 12 ιστιοδρομίες, πετάς έξω την χειρότερη και στην συνέχεια αθροίζονται οι βαθμοί που παίρνεις. Ο 1ος σε κάθε ιστιοδρομία παίρνει 1 βαθμό, ο 2ος 2 κλπ κλπ. Οποιος στο τέλος έχει τους λιγότερους, είναι ο τελικός νικητής. Η κάθε ιστιοδρομία διαρκεί 45-50′. Μετά υπάρχει ένα μικρό διάλλειμα και οι αθλητές ξαναμπαίνουν στον αγώνα. Φυσικά, εκτός από την τεχνική, πολύ σημαντικό ρόλο για να πετύχεις, παίζει η αντίληψη, η κατανόηση των αντιπάλων και η χρησιμοποίηση του μυαλού βάσει των συνθηκών που επικρατούν. Οταν ο αέρας είναι πολύς, τότε η κούραση είναι μεγαλύτερη. Φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα υλικά που διαθέτει ο κάθε αθλητής.
 • Αυτή την εποχή οι καλύτερες ομάδες στα Optimist, εκτός από τον ΑΝΟΓ είναι οι αντίστοιχες του Ν.Ο.Καλαμακίου και των Κατοίκων Βουλιαγμένης.
 • Ο κατάλληλος μήνας για  να ξεκινήσει ένας μικρός αθλητης την Ιστιοπλοΐα είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος. Και φυσικά η ηλικία είναι 5-6 ετών.
 • Εμείς στον ΑΝΟΓ έχουμε ένα από τα καλύτερα προπονητικά team στην Ελλάδα. Στο αγωνιστικό είμαι εγώ και ο Νικήτας Κεχαγιόγλου. Την μεγαλύτερη όμως δουλειά κάνουν η Μυρτώ Χιονά που είναι υπεύθυνη στις Σχολές και τα Προαγωνιστικά και η Εφη Μαντζαράκη που ήταν μάλιστα και αθλήτριά μου με συμμετοχές σε 2 Ολυμπιακούς Αγώνες (2004 και 2008), η οποία είναι υπεύθυνη για τις σχολές και τα Laser.
 • Οι σχολές μας λειτουργούν ως εξής: Υπάρχουν δίωρα τμήματα κάθε Σαββατοκύριακο, ενώ το αγωνιστικό προπονείται Πέμπτη και Παρασκευή μετά το σχολείο και τα Σαββατοκύριακα από το πρωί έως το απόγευμα.
 • Θα ήθελα να κλείσω αυτή την συνέντευξη με την αναφορά στους χορηγούς μας που είναι:
  α) VMG FACTORY. Πρόκειται για ναυτιλιακό κατάστημα που εδρεύει στο Μικρολίμανο
  β) YAMAHA MARINE HELLAS. Πρόκειται για την γνωστή εταιρεία με τις εξωλέμβιες μηχανές.
  γ) ANTAEUS TRAVEL. Είναι το γνωστό και μοναδικό ναυτιλιακό πρακτορείο.

Ο Χρήστος Χιονάς όπως βλέπετε, μας κατατόπισε για το άθλημα που αγαπάει και υπηρετεί. Και μην ξεχνιόμαστε. Πρόκειται για ένα από τα παραδοσιακά και πιο επιτυχημένα αθλήματα στην Ελλάδα!